2025 yılında Türkiye’nin sebze, meyve ve tahıl üretimi düşecek

TÜİK: Türkiye’de Bitkisel Üretim Düşüş Trendinde

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan “Bitkisel Üretim 1.Tahmini, 2025” raporu, Türkiye’nin bitkisel üretiminde ciddi oranda azalış öngörüyor.

Üretim Miktarlarında Beklenen Azalışlar

Rapora göre, 2025 yılı birinci tahmininde tarla ürünleri olan tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde (yem bitkileri hariç) yüzde 5,3, sebzelerde yüzde 1,7, meyveler, içecek ve baharat bitkilerinde ise yüzde 24,4 oranında üretim miktarlarında azalma bekleniyor. Bu doğrultuda, tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde 71,4 milyon ton, sebzelerde 33 milyon ton, meyveler, içecek ve baharat bitkilerinde ise 21,4 milyon ton üretim gerçekleşeceği tahmin ediliyor.

Tahıl Üretiminde Düşüş Öngörülüyor

Özellikle tahıl ürünlerinde 2025 yılında yüzde 4,1 oranında azalış bekleniyor. Bu kapsamda, buğday üretiminin yüzde 5,8, arpa üretiminin yüzde 8,0, çavdar üretiminin yüzde 5,5, yulaf üretiminin yüzde 23,1 azalacağı tahmin ediliyor. Ancak, mısır üretiminde yüzde 4,9 artış öngörülüyor.

Kuru baklagiller grubunda ise nohut, kuru fasulye ve kırmızı mercimek üretiminin sırasıyla 605 bin ton, 283 bin ton ve 340 bin ton olacağı tahmin ediliyor. Patates üretiminde yüzde 13,0, yağlı tohumlardan soya ve ayçiçeği üretiminde ise sırasıyla yüzde 11,1 azalış ve yüzde 4,8 artış bekleniyor.

Sebze ve Meyve Üretiminde Düşüşler Devam Ediyor

Şeker pancarı üretiminin yüzde 6,5, sebzeler üretiminin yüzde 1,7 azalması beklenirken, sebzeler grubunda bazı ürünlerde artış öngörülüyor. Meyveler, içecek ve baharat bitkileri üretiminde ise yüzde 24,4 oranında azalış bekleniyor.

Elma, çilek, şeftali, nektarin, kiraz ve üzüm gibi meyvelerde önemli ölçüde üretim azalışı beklenirken, mandalina hariç turunçgil meyvelerinde de azalış bekleniyor. Sert kabuklu meyvelerden fındık, ceviz ve Antep fıstığında da azalış öngörülüyor. Muz üretiminde bir değişiklik olmazken, zeytin üretiminde yüzde 40,0 azalma bekleniyor.

Related Posts

Trump’ın vergilerinin görünmeyen yüzü: İhracat yüzde 40 düşecek

Almanya Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo), Trum’ın gümrük vergilerinden dolayı Almanya’nın ABD’ye ihracatının yüzde 38,5 düşmesine neden olabileceğine dikkat çekti.

Alman ekonomisi haziranda yeniden büyüme bölgesine girdi

Almanya’da özel sektör faaliyetleri, yeni siparişlerde son üç yılın en güçlü artışını kaydeden imalat sektörünün toparlanmasıyla haziranda yeniden büyüme bölgesine girdi.

Fed’den temmuzda faiz indirimi sinyali: Ünlü isimden erken adım çağrısı!

ABD Merkez Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Christopher Waller, enflasyon baskısının sınırlı kalacağını belirterek faiz indirimi sürecinin temmuz ayında başlayabileceğini söyledi. Waller, işgücü piyasasındaki risklere karşı erken adım atılması gerektiğini vurguladı.

Yeni Şafak’tan bir salvo daha: Bakan Şimşek ve Merkez Bankası hedefte!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın faiz politikası ve Mehmet Şimşek’in ekonomi yönetimi eleştirilerin odağında. İktidara yakınlığıyla bilinen Yeni Şafak, politika kararları ve sektörel etkiler üzerine sert eleştirilerine devam ediyor. Faiz indirimi beklentileri ve yaşanan baskılar tartışmaları artırıyor.

AliExpress topun ağzında! Yasa dışı ürünler başına bela oldu

Avrupa Birliği, Çin merkezli alışveriş platformu AliExpress’i, yasa dışı ürünlerin satışına olanak sağladığı nedeniyle AB kurallarını ihlal etmekle suçladı. Çin merkezli e-ticaret ve teknoloji devi Alibaba’ya ait alışveriş platformu AliExpress’i …

Borsa yine düştü: Analistler faiz beklentisini açıkladı

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 143,46 puan azalırken, toplam işlem hacmi 84,9 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 0,30, holding endeksi yüzde 1,86 değer kaybetti. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 1 …