Trump’ın yeni tarifeleri neler olacak?

ABD Başkanı Donald Trump’ın karşılıklı tarifeleri 2 Nisan’da açıklaması beklenirken, tarifelerin kapsamına ilişkin kafa karışıklığı küresel ticarette belirsizliği artırıyor.

Trump’ın Beyaz Saray’daki görevini devraldığı gün haksız ticaret uygulamalarını incelemeleri için federal kurumlara verdiği süre gelecek hafta doluyor.

Sözlükteki en sevdiği kelimenin “tarife” olduğunu her fırsatta vurgulayan Trump’ın 2 Nisan’da karşılıklı tarifeleri açıklaması planlanıyor.

Trump, ticaret politikası için “büyük gün” olarak gördüğü 2 Nisan’ı “Kurtuluş Günü olarak” tanımlıyor.

Dost ve düşman, tüm ülkeler tarafından “kazıklandıklarını” öne süren Trump’ın bu kapsamda hangi ülkelere ve ürünlere tarife uygulayacağı ise belirsizliğini koruyor.

BEKLENTİLERE GÖRE TARİFELERİN KAPSAMI DARALACAK

Trump’ın tarifelerine ilişkin haber akışı yakından takip edilirken, karşılıklı tarifelerin kapsamının beklenenden daha dar olabileceği belirtiliyor.

ABD basınında yer alan haberler ve Trump’ın son açıklamaları bu beklentileri destekliyor.

Söz konusu haberlere göre, 2 Nisan’da açıklanacak tarifelere yönelik yaklaşımını daraltacak Beyaz Saray’ın belirli sanayi sektörlerine yönelik tarifeleri kapsam dışı bırakırken, ABD ile büyük dış ticaret hacmine sahip ülkelere karşılıklı tarifeler uygulaması bekleniyor.

Trump yönetiminin, ABD ile büyük ticaret dengesizlikleri olan ülkelere odaklandığı aktarılıyor.

Daha önce otomobil, ilaç ve yarı iletkenler gibi sektörlere de tarife uygulayacağını açıklayan Trump’ın, bu sektörlere özel tarifeleri 2 Nisan’da açıklamasının artık olası görünmediği, ancak planlamaların hala değişkenlik gösterdiği belirtiliyor.

Trump son olarak yaptığı bir açıklamada, otomobillere ve ilaçlara yönelik tarifeleri yakın bir zamanda açıklayacağını belirterek, tam bir tarih vermemesi de belirsizliği artıyor.

Bazı haberlerde ise Trump yönetiminin yeni tarife rejimi için iki aşamalı bir stratejiyi değerlendirdiği, bu stratejinin, ticaret partnerlerine yönelik soruşturmalar tamamlanırken, nadiren kullanılan yetkileri devreye sokarak acil durum vergileri getirmeyi içerdiği aktarılıyor.

Trump’ın ekibinin, tarife rejimi için daha sağlam bir yasal zemin oluşturmak ve aynı zamanda vergi indirimleri için kaynak yaratılmasını sağlayacak planları değerlendirdiği kaydediliyor.

TARİFELERDE ESNEKLİK OLACAK MI?

Karşılıklı tarifelere ilişkin 21 Mart’ta yaptığı açıklamada esneklik olabileceğine işaret eden Trump, ABD’den ne kadar tarife alınıyorsa o kadar tarife uygulayacaklarını, karşılıklı tariflerin adil olacağını savunmuştu.

Trump, 24 Mart’ta yaptığı açıklamada da karşılıklı tarifelerde birçok ülkeye muafiyet tanıyabileceğini belirtmişti.

ABD Başkanı Trump, “Bize uyguladıklarından daha azını alabiliriz çünkü bizden o kadar fazla vergi aldılar ki bunu kaldırabileceklerini düşünmüyorum. Başka bir deyişle, bizden o kadar çok vergi aldılar ki bizden aldıkları vergiyi onlara uygulamaktan utanıyorum, ancak önemli bir miktar olacak ve bunu 2 Nisan’da duyacaksınız.” ifadelerini kullanmıştı.

KANADA VE MEKSİKA’YA TARİFELER DEVAM EDECEK Mİ?

Karşılıklı tarifelerin yanı sıra fentanil ve düzensiz göçmen akışı nedeniyle ABD’nin büyük ticaret partnerlerinden Kanada ve Meksika’ya getirdiği tarifelerin akıbeti de belirsizliğini koruyor.

Meksika ve Kanada’dan ithal edilen mallara yüzde 25 gümrük vergisi uygulanmasına yönelik 4 Mart’ta yürürlüğe giren kararnamede değişikliğe giden Trump, bu ülkelere yönelik tarifelerde ABD-Meksika-Kanada Anlaşması (USMCA) ile uyumlu malların 2 Nisan’a kadar muaf tutulmasını öngören düzenlemeleri imzalamıştı.

Düzenlemeyle, USMCA gerekliliklerini karşılayan otomobiller de tarifelerden muaf tutulan ürünler arasında yer alırken, Kanada menşeli potasa (çiftçilerin kullandığı gübre) uygulanan gümrük vergisi oranı ise yüzde 10’a düşürülmüştü.

Söz konusu muafiyetlerin süresinin dolmasının ardından Kanada ve Meksika’ya yönelik tarifelerde nasıl bir yol izleneceğine dair de yönetimden henüz bir açıklama gelmemesi dikkati çekiyor.

Kapsamına dair belirsizlikler sürse de ABD’nin uygulamayı planladığı yeni tarifelerin küresel ticarette gerilimi tırmandırması bekleniyor.

Related Posts

Altın, borsa, dolar… Her şey değişebilir! ‘Bu akşam dananın kuyruğu kopacak’ diyerek uyardı

ABD Merkez Bankası’nın faiz kararı öncesinde piyasalarda nefesler tutuldu. Altın fiyatlarında akşam saatlerinden itibaren sert hareketlerin yaşanması bekleniyor. Altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş, ”Bu akşam dananın kuyruğu kopacak” diyerek dikkatleri üzerine çekti. İşte altında yaşanması beklenen gelişmeler…

Bafra Ovası’nda karpuz ve kavun ekimi gecikmeli başladı

Samsun’un Bafra ilçesinde, 2025 yılının kavun karpuz fidesi ekimleri gecikmeli olarak başladı.

Ekonomist Taner Özarslan: Türkiye olarak biz yıllardır enflasyon krizinden çıkamadık, 2009 yılında borçlarını ödeyemeyen Yunanistan dahil bu sorunu çözdü

Ekonomist Taner Özarslan: Türkiye olarak biz yıllardır enflasyon krizinden çıkamadık, 2009 yılında borçlarını ödeyemeyen Yunanistan dahil bu sorunu çözdü

Sadece cuma günleri açılıyor 100 yıllık kaselerde servis ediliyor. 400 yıllık büyük sır!

Bursa’nın Büyükorhan ilçesinde 400 yıldır her cuma kurulan Tarihi Cuma Pazarı, eşsiz lezzetleri ve manevi atmosferiyle adeta bir gastronomi mirası. Türkiye’nin dört bir yanından ziyaretçileri ağırlayan pazar, taze kesilmiş etlerden hazırlanan kavurma …

İstanbul’da yaşamak aileler için imkansız hale geldi! Aylık yaşam maliyeti belli oldu

İPA’nın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, İstanbul’da dört kişilik bir ailenin nisan ayındaki yaşam maliyetine yer verildi. Açıklamada, yapılan araştırmalara göre, İstanbul’da dört kişilik bir ailenin yaşam maliyetinin nisan ayında bir …

‘Enflasyon yıllık yüzde 37 değil, yüzde 80’den aşağı değil’

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) nisan ayı enflasyonunu aylık yüzde 3, yıllık ise yüzde 37,86 olarak açıklamasına, vatandaşlar tepki gösterdi. Osmaniye’de bir vatandaş, “TÜİK yalan söylüyor, yüzde yüzü geçti. Vallahi inanmıyorum, billahi …