Vakıf Üniversiteleri Kayıt Yenileme Ücretlerine Emsal Karar

Vakıf Üniversitelerinde Enflasyon Oranlarına Yapılan Zamlar Hakkında Emsal Karar Alındı

Son 2 yılda birçok öğrenci tarafından açılan davalardan birinde, vakıf üniversitelerinin kayıt yenileme ücretlerine uyguladığı enflasyon rakamları üzerindeki zamlara karşı emsal bir karar alındı. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 18’inci Hukuk Dairesi, yüzde 100’ü aşan zamlı kayıt yenileme ücreti yerine yüzde 67,20 enflasyon oranında zam yapılmasını kararlaştıran yerel mahkemenin kararını haklı buldu ve istinaf başvurusunu reddetti.

Bir öğrencinin İstanbul’da, öğrenim gördüğü vakıf üniversitesinin kayıt yenileme ücretine uyguladığı yüzde 100’ü aşan zammın iptaline ilişkin açtığı davada, üniversite mahkeme tarafından haksız bulundu. Bakırköy 5’inci Tüketici Mahkemesi, yüzde 67,20 enflasyon oranında zam yapılmasına hükmetti. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 18’inci Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin kararını haklı görerek üniversitenin istinaf başvurusunu reddetti.

Son Kararı Yargıtay Verecek

Avukat Murat Bostan, vakıf üniversitelerinin kayıt yenileme ücretlerine karşı açılan davalarda yargılanan öğrencilerden bahsederek, yapılan zam oranlarının yüksekliğine dikkat çekti. Bostan, verilen kararın ilk aşamada haklı olduğunu belirtirken, kararın kesin olmadığını ve Yargıtay’ın son kararı vereceğini ifade etti.

Avukat Bostan, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 5’inci maddesine atıfta bulunarak, öğrencilere karşı uygulanan yüksek zamların haksız şart olduğunu ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne aykırı olduğunu vurguladı. Buna göre, vakıf üniversitelerinin en fazla güncel TÜFE 12 aylık ortalaması ile zam yapması gerektiği kararı alındı.

Eğitim masraflarının artmasına karşı önlem olarak, öğrencilerin tüketici mahkemelerine başvurarak ihtiyati tedbir kararı talep etmeleri gerektiğini belirten Bostan, bu sayede fahiş fiyat artışlarından korunabileceklerini söyledi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Related Posts

Bakan Tekin’den 4 yıllık lise eğitimi açıklaması

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 4 yıllık zorunlu lise eğitiminin 2 yıla düşürülmesiyle ilgili çalışma olup olmadığına ilişkin, “Kamuoyunda bir talep olursa biz de ilgili birimlerimizle beraber oturur değerlendiririz. Nihayetinde bu yasama organının yetkisinde. Biz de değerlendirmelerimizi yasama organına bildiririz. Ama şu anda biz sadece kamuoyundaki tartışmaları sizler gibi izliyoruz” dedi.

Bursa abonman kalktı mı? Burulaş duyurdu: Bursa toplu taşıma zamlı ücretleri Temmuz 2025

Bursa’da toplu taşıma ücretlerine gelen zam ve abonman sisteminin kaldırıldığına dair iddialar, şehirde yaşayan vatandaşların gündeminde. Burulaş tarafından 7 Temmuz 2025 tarihinde duyurulan yeni zamlı tarifeler, BursaRay, otobüs, tramvay ve özel halk otobüslerinde uygulanmaya başlandı. Peki, Bursa abonman kalktı mı? Bursa toplu taşıma yeni ücretleri 2025 ne kadar oldu? İşte Bursa toplu taşıma zamlarıyla ilgili tüm detaylar…

SON DEPREMLER LİSTESİ CANLI AFAD VE KANDİLLİ 9 TEMMUZ || Çanakkale dün gece depremle sallandı! Son deprem, nerede ne zaman kaç büyüklüğünde oldu?

Son depremler AFAD ve Kandilli 9 Temmuz Çarşamba günü yani bugün hissedilen sarsıntılar sonrasında en çok merak edilip araştırılanlar arasında yer alıyor. Son olarak kaydedilen verilere göre, 06.03’te İran Makü’de 3.0 büyüklüğünde deprem oldu. Yaşanan deprem Ağrı’da hissedildi. Kısa süreli panik yaşayan vatandaşlar da deprem mi oldu, az önce nerede deprem oldu? sorularına yanıt aramaya başladı. Peki, son deprem nerede ne zaman kaç büyüklüğünde oldu? Merak edenler için AFAD ve Kandilli son depremler listesini haberimizde derledik. İşte son depremler 9 Temmuz Çarşamba son depremler listesi…

Çağatay Ulusoy ‘Uykusuz Adam’la başrolde: Partneri belli oldu!

Çağatay Ulusoy ‘Uykusuz Adam’la başrolde: Partneri belli oldu!

Sanatçı Ahmet Güneştekin, son kişisel sergisini Roma’da açtı

Sanatçı Ahmet Güneştekin, son kişisel sergisini Roma’da açtı

TBMM iklim kanunu teklifi son durum 2025 || İklim kanunu teklifi Meclis’te kabul edildi mi, geçti mi?

Türkiye’nin iklim değişikliğiyle mücadelede dönüm noktası olması beklenen İklim Kanunu Teklifi, 2025 yılında TBMM gündeminde yer alıyor. 2053 Net Sıfır Emisyon Hedefi ve yeşil büyüme vizyonu doğrultusunda hazırlanan teklif, sera gazı emisyonlarının azaltılması, iklim adaleti ve sürdürülebilir kalkınma ilkelerini merkeze alıyor. Ancak, teklifin içeriği, özellikle karbon ticareti ve büyük ölçekli şirketlerin teşviki gibi maddeler, kamuoyunda ve muhalefet cephesinde eleştirilere neden oldu. Peki, İklim Kanunu Teklifi TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi mi? İklim kanunu teklifi Meclis’ten geçti mi?