Petrolde yatay seyir

Brent Petrol Fiyatı Yükselişte

Brent petrolün varil fiyatı, dün 66,14 dolara kadar tırmanarak günü 65,68 dolar seviyesinde tamamladı. Bugün ise saat 09.12 itibarıyla kapanışa göre yaklaşık yüzde 0,09 artışla 65,74 dolara yükseldi. Aynı saatte Batı Teksas türü (WTI) ham petrol, varili 62,71 dolardan alıcı buldu.

Fiyatlardaki kısmi artışta, ABD-Çin ticaret görüşmelerine dair iyimserlik etkili oldu. ABD Başkanı Donald Trump’ın, Çin ile tarifeler konusundaki müzakerelerin sürdüğüne yönelik açıklamaları Pekin yönetimi tarafından yalanlansa da piyasalarda iyimser bir hava hakim. Trump, son açıklamalarında Çin ile görüşmelerin devam ettiğini vurguladı.

ABD yönetimi, tarifeler sonrası diğer ülkelerle de müzakere süreçlerine devam ediyor. ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, ABD ve Güney Kore arasında “çok başarılı” ticaret görüşmelerinin gerçekleştiğini belirterek, tarafların ticaret konusunda yakın gelecekte anlayışa dayalı bir mutabakata varabileceğini dile getirdi.

Trump’ın uygulamaya koymaya çalıştığı sert tarifeleri hafifletmek için çaba harcadığını söyleyen Bessent, “Düşündüğümden daha hızlı hareket ediyor olabiliriz ve teknik terimler hakkında önümüzdeki haftadan itibaren konuşmaya başlayacağız.” ifadesini kullandı.

Diğer yandan, piyasalarda beklenen arz fazlası endişeleri fiyatların yukarı doğru ilerlemesini kısıtlıyor.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC+ grubu üyesi 8 ülke, bu ay üretimi artırdı. Bu ülkelerin haziranda da üretimi artırabileceği düşünülüyor. Suudi Arabistan, Rusya, Irak, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Kazakistan, Cezayir ve Umman’dan oluşan 8 ülkenin üretim miktarını belirlemek üzere 5 Mayıs’ta toplanması bekleniyor.

ABD’nin, Rusya-Ukrayna anlaşmasına dair adımları ve İran ile yaptığı nükleer anlaşma müzakereleri de arz fazlası endişelerini artırıyor.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, dün yaptığı açıklamada, ABD ile Ukrayna krizinin çözümü üzerine diyalogu sürdürdüklerini belirterek, “Rusya ve ABD, krize uzun vadeli bir çözüm bulmayı hedefliyor.” ifadesini kullandı.

ABD Başkanı Donald Trump da dün, İran ile müzakerelere atıfta bulunarak, “İran ile ilgili çok olumlu ilerlemeler kaydediyoruz.” dedi.

Brent petrol için teknik olarak 66,73 dolar direnç, 59,33 dolar ise destek seviyesi olarak izlenebilir.

Related Posts

TOBB’dan ekonomi alarmı: Finansman zorluğu, artan maliyetler ve zirai don…

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde düzenlenen 7 bölge toplantısında, 81 il ve 160 ilçeden gelen oda-borsa temsilcileri iş dünyasının sıkıntılarını dile getirdi. Finansmana erişim zorluğu, zirai don ve artan maliyetler öne çıkan sorunlar arasında yer aldı.

Şimşek, IMF Başkanı ile görüştü

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ABD’de IMF Başkanı Kristalina Georgieva ile bir araya geldi.

Avrupa borsalarında belirsizlik rüzgarı: Trump’ın söylemleri ve tarifeler etkili

Avrupa borsaları, ABD Başkanı Trump’ın değişken söylemleri ve tarifelere ilişkin belirsizliklerin gölgesinde yön bulmakta zorlanıyor. Küresel risk iştahındaki dalgalanma ve zayıf gelen imalat verileri, Avrupa piyasalarında karışık bir seyri beraberinde getirdi.

TCMB Başkanı Karahan ABD’de konuştu: Sıkı para politikası, fiyat istikrarı sağlanana kadar sürecek

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, enflasyonda kalıcı düşüş ve fiyat istikrarı sağlanana kadar sıkı para politikasının kararlılıkla sürdürüleceğini vurguladı. Washington’daki sunumunda iç talepteki ılımlı seyir, TL’nin reel değer kazanması ve maliye politikasıyla koordinasyonun dezenflasyonu desteklediğini belirtti.

Türkiye ile Kazakistan arasında 28 milyar liralık swap anlaşması

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ile Kazakistan Cumhuriyeti Merkez Bankası, Türk lirası ve Kazakistan tengesi üzerinden üç yıl geçerli bir swap anlaşmasına imza attı.

Merkez Bankası açıkladı: Sektör ekonomiden umutlu

Merkez Bankası verilerine göre, Finansal Hizmetler Güven Endeksi nisanda 7,4 puanlık artışla 177,7’ye çıktı. Anket sonuçları, sektörde hem hizmet talebinin hem de istihdam beklentisinin güçlendiğini ortaya koydu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir