Doğurganlık neden azalıyor?

Türk-Alman Jinekoloji Kongresi, Antalya’da Gerçekleşti

Türk Alman Jinekoloji Eğitim, Araştırma ve Hizmet Vakfı’nca (TAJEV) düzenlenen 15. Türk-Alman Jinekoloji Kongresi, 23-27 Nisan tarihleri arasında Antalya’da gerçekleşti.

Kongrede polikistik over sendromu, endometriozis, gebelikte aşılama, gebelikte vitamin takviyeleri, beslenme, ve tedavilerde ‘yapay zeka’dan yararlanma gibi konular ele alındı. Kongreyi, 13 ülkeden bin 500’ün üzerinde katılımcı takip etti.

Kongre kapsamında; Türk Alman Jinekoloji Eğitim, Araştırma ve Hizmet Vakfı (TAJEV) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Cihat Ünlü, endometriozis cerrahisinin Dünyaca ünlü ismi Prof. Dr. Ceana Nezhat ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı TAJEV Genel Sekreteri Prof. Dr. Yusuf Üstün gibi alanında uzman isimlerin katılımıyla bir basın toplantısı düzenlendi. Prof. Dr. Ünlü, Prof. Dr. Nezhat ve Prof. Dr. Üstün; toplantı sonrası SÖZCÜ’ye özel açıklamalar yaptı.

Yediklerimiz ve İçtiklerimiz Üreme Organlarımıza Zarar Veriyor

Ülkemizde infertilite (kısırlık) oranlarının arttığını belirten Prof. Dr. Mehmet Cihat Ünlü’ye nedenlerini ve çiftlerin izlemesi gereken yol haritasını sordum. İşte açıklamaları:

  • Kadınlarda yumurtlama problemleri, polikistik over hastalığı, endometriozis, geçirilmiş yumurtalık iltihapları, ve enfeksiyonlara bağlı olarak tüplerdeki tıkanıklıklar infertiliteye neden olabilir.
  • Erkeklerde semen içerisinde hiç sperm bulunmaması (azoospermi), sperm sayısında ve hareketliliğinde azalma, ve varikosel görülebilir.
  • Kariyer planlaması nedeniyle kadınlar çocuk sahibi olmayı erteleyebilir ve ileri yaş infertilite açısından risk oluşturabilir.

Yediğimiz içtiğimiz besinlerdeki tarım ilaçları, hormonlar, genetiğiyle oynanmış gıdalar ve çevresel kirlilik üreme organlarına zarar verebilir. Endokrin bozucular, plastikler, kozmetikler, radyasyon, alkol, sigara, obezite ve stres de infertiliteyi artırabilir.

Herkes İçin Önemli Tavsiyeler

Prof. Dr. Cihat Ünlü, çocuk sahibi olmayı planlayan genç kızlara ve kadınlara şu tavsiyelerde bulundu:

  1. Çok geç çocuk planı yapmamalarını öneriyor,
  2. Geç evlenenler için yumurtaların saklanması için alternatifler olduğunu belirtiyor,
  3. Erken yaşta menopoza giren genç kızlara yumurta rezervlerini ölçtürmelerini tavsiye ediyor,
  4. Adet sancısı çeken genç kızlara düzenli jinekolojik kontrol yapmalarını öneriyor.

Related Posts

Kanser hastalarına akıllı ilaç müjdesi: Cumhurbaşkanı Erdoğan duyurdu, 5 farklı ilaç geri ödeme listesine alındı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 25 farklı kanser hastalığının tedavisinde kullanılan 5 farklı akıllı kanser ilacının Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) geri ödeme kapsamına alındığını açıkladı.

Hafızayı silgi gibi siliyor: Bu yemeği yemeyi bırakın!

Harvard Üniversitesi’nin araştırması, beyin fonksiyonlarına ciddi zarar veren besinleri tek tek ortaya koydu. Özellikle bir yiyecek var ki, her gün tüketenlerde hafıza kaybı riski hızla artıyor. Uzmanlar uyarıyor: Bu gıdayı hayatınızdan çıkarın, beyninizi koruyun!

Dört yıl sonra oksijen cihazı olmadan ilk nefes

Akciğer sertleşmesi nedeniyle yaklaşık 4 yıl boyunca günün 24 saati oksijen cihazına bağlı yaşayan 41 yaşındaki Şehnaz Kanat, geçirdiği akciğer nakli operasyonuyla sağlığına kavuştu. Kanat, “Son bir ay ise ameliyat olacağım güne kadar cihaza bağlıydım. Mayıs ayında müthiş bir haber geldi. 12,5 saat süren bir ameliyat sürecinden sonra rahat nefes almaya başladım” dedi.

Hap mı, bitki mi? Ne işe yarıyor, ne zararlı?

Uykusuzluğa karşı çare olarak görülen her ürün güvenli değildir. İlaçlar, çaylar, takviyeler…
Peki hangisi gerçekten işe yarıyor? 50 yaş üstünde uyku destek ürünleri bilinçsizce kullanılıyor. Oysa bazıları sabah sersemliği, düşme riski ve bağımlılık yapabilir.

Otozomal resesif ataksi hastalığı görülmüyor, anlaşılmıyor: Farkındalık artırılmalı

Otozomal resesif ataksiler, yaşamı hem fiziksel hem de sosyal yönden zorlaştırıyor. Uzmanlar, hastalık hakkında toplumsal farkındalığın azlığı ve erişilebilirlik sorunlarının genç hastaları sosyal izolasyona sürüklediğine dikkat çekiyor. Bilgilendirme, destek ve erişim politikalarının güçlendirilmesi gerektiği vurgulanıyor.

Türkiye MS Derneği, MS’in az bilinen yönlerine yapay zekâyla ışık tuttu

Her yıl 30 Mayıs, “Dünya Multipl Skleroz (MS) Günü” olarak anılıyor. Bu sene Türkiye MS Derneği, Dünya MS Günü öncesinde, 27 Mayıs Salı günü basın toplantısı düzenledi. Merck Türkiye’nin desteğiyle gerçekleşen toplantıda, MS belirtileri “MSafeler” temalı yapay zekâ destekli eserlerle anlatıldı. Toplantıya Türkiye Multipl Skleroz Derneği Başkanı Doç. Dr. Melih Tütüncü ve Dernek Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serkan Demir konuşmacı olarak katıldılar.