Kayısı dondu, ekonomi durdu! Malatya alarm veriyor

Malatya’da Don Felaketi: Çiftçiler Üretim Çarkının Durduğunu Söylüyor

CHP Malatya İl Başkanı Barış Yıldız, partisinin Tarım Komisyonu tarafından hazırlanan “Zirai Don Raporu”nu kamuoyuna açıklayarak, 12 Nisan’da yaşanan don felaketinin Malatya’daki tarımsal üretimi çökme noktasına getirdiğini vurguladı. Yıldız, üreticilere dönüm başına en az 10 bin TL karşılıksız destek verilmesi gerektiğini belirtti.

Don Felaketi Çiftçileri Vurdu

CHP İl Binası’nda düzenlenen basın toplantısında konuşan Barış Yıldız, 10 Nisan gecesi başlayıp 12 Nisan sabahına dek süren don olayının sadece toprağı değil, Malatyalı çiftçilerin umudunu da dondurduğunu dile getirdi. Özellikle kayısı başta olmak üzere ceviz, badem, kiraz, elma ve üzüm bahçelerinin büyük zarar gördüğünü aktaran Yıldız, birçok ağacın tamamen yok olduğunu açıkladı. -16 dereceye kadar düşen sıcaklıklarla kayısı, ceviz, kiraz, üzüm ve elma ağaçlarının büyük kısmının zarar gördüğünü belirten Yıldız, “Depremin yaralarını sarmaya çalışan üreticinin şimdi bir kez daha yıkıldığını ve ne borcunu ödeyebildiğini ne ailesine ekmek götürebildiğini belirtti.

Malatya kayısısının sadece bir meyve değil, 450 milyon dolarlık ihracat hacmiyle şehrin ekonomisinin temeli olduğunu vurgulayan Yıldız, “Bu felaketle Malatya’nın üretim çarkı durdu, çiftçi iflasın eşiğine geldi” dedi. Yıldız, devletin verdiği sözlerin üzerinden bir ay geçmesine rağmen somut hiçbir destek sağlanmadığını ve 12 maddelik acil eylem planını kamuoyuyla paylaştı ve hükümete “Artık laf değil, icraat zamanı” çağrısında bulundu.

CHP’den 12 Maddelik Acil Eylem Planı

  • 2 yıl geri ödemesiz, 3 yıl vadeli, %0 faizli işletme kredisi verilmesi
  • Ziraat Bankası ve diğer bankalara olan tarım borçlarının 2 yıl ertelenmesi
  • Sigortasız üreticilere gelir kaybı desteği sağlanması
  • Dönüm başına en az 10 bin TL karşılıksız destek verilmesi
  • BAĞ-KUR borçlarının hasat sonrasına ertelenmesi
  • Elektrik ve su borçlarının ertelenmesi, sulama ücretinin kaldırılması
  • TARSİM ödemelerinin hızlandırılması
  • Sigorta teminat kapsamının genişletilmesi
  • Tarım sigorta primlerinin düşürülmesi, don muafiyet oranının azaltılması
  • Yağış kaynaklı meyve dökülmelerinin TARSİM kapsamına alınması
  • Kayısının stratejik ürün olarak tanımlanması
  • Kayısıya bağımlı üreticilere alternatif tarım desteği verilmesi

Related Posts

Kadın sürücü park için yardım istediğine bin pişman oldu

Kocaeli’nin Darıca ilçesine, İstanbul’dan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) için gelen kadın öğretmen, park ettiği aracını çıkarmakta zorlanınca yolda geçen vatandaştan yardım istedi. Öğretmene yardım eden sürücü ise arkasındaki evin duvarını yıktı. Öğretmen, “Ne yapıyorsun, bilmiyorsan neden biniyorsun” diyerek tepki gösterdi.

İspanya’dan AB’ye İsrail çağrısı: ‘Cesaretli olun’

İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares, AB Dışişleri Bakanları toplantısında mevkidaşlarından İsrail-AB Ortaklık Anlaşması’nın derhal askıya alınmasını, silah ambargosu uygulanmasını ve İsrailli sorumlular için bireysel yaptırımlar talep edeceğini açıkladı

İslam İşbirliği Teşkilatı, İstanbul Deklarasyonu’nu yayınladı

İslam İşbirliği Teşkilatı, 21-22 Haziran’da İstanbul’da düzenlenen Dışişleri Bakanları Konseyi’nin 51. toplantısının ardından bir deklarasyon yayımladı. Birlik ve dayanışma mesajı verilen deklarasyonda, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarına tepki gösterildi.

Aracının motoruna baktı, hayatının şokunu yaşadı

Ankara’da Fatih Yavuz, otomobilinin motor kısmına baktığında bir yılanla karşılaştı. Yılanı sopayla çıkaran Yavuz’un o anlara ait görüntüsü cep telefonu kamerasıyla kaydedildi.

İsrail hava sahasını uçuşlara kapattı

İsrail, ABD’nin İran’daki üç nükleer tesise saldırı düzenlemesinin ardından hava sahasını uçuşlara kapattığını duyurdu.

Başkan Demirçalı’dan belediyeden alacağı olan esnafa çağrı

Yüreğir Belediye Başkanı Ali Demirçalı, son dört yıla ait faturalı alacağı olan esnafın borcu yoktur yazısıyla birlikte belediyeye başvurması halinde alacaklarının derhal ödeneceğini duyurdu.