Küresel borsalardaki çalkantı insanları nasıl etkileyecek?

Küresel Borsalardaki Çalkantı İnsanları Nasıl Etkileyecek?

Getty Images Uzmanlar, borsalardaki çalkantının insanları çeşitli yollarla etkileyebileceğini söylüyor

ABD Başkanı Donald Trump’ın uyguladığı yeni gümrük vergileri dünya genelinde etkilerini göstermeye başladı. Bu durum küresel borsalarda büyük düşüşlere sebep oldu.

Asya borsaları Pazartesi günü Şanghay’dan Tokyo’ya, Sydney’den Hong Kong’a kadar uzanan geniş bir coğrafyada benzer şekilde düşüş yaşadı.

Avrupa piyasaları da geriledi ve bankalar ile savunma sanayi firmaları en büyük kayıpları yaşadı. ABD borsaları ise koronavirüs pandemisinin başlangıcından bu yana en kötü günlük düşüşlerini yaşadı.

Uzmanlar, borsadaki dalgalanmanın insanların hayatlarını ve ekonomilerini çeşitli şekillerde etkileyebileceği konusunda uyarıyor.

İş Kaybı Yaşanabilir Mi?

Eğer hisse senedi fiyatları uzun süre düşüş gösterirse, bu durumun iş gücü üzerinde olumsuz etkileri olabilir. Yatırımcılar, yaptıkları yatırımlardan geri dönüş almayı umar ve şirketlerin hisse fiyatları uzun süre düşerse, maliyetleri düşürmek için işten çıkarmalar gibi önlemler alabileceği endişesi ortaya çıkabilir.

Ancak UCL’den ekonomi profesörü Morten Ravn, şimdilik şirketlerin işten çıkarmalardan kaçınacağını düşünüyor ancak uzun vadede bu durumun değişebileceğini belirtiyor.

Vergiler ve Faiz Oranları Artabilir Mi?

Şu an için borsa düşüşlerinin vergiler ve faiz oranları üzerindeki etkileri belirsizliğini koruyor. Prof. Ravn’a göre, piyasa çalkantısı hükümetler üzerinde baskı oluşturabilir ve vergi artışları gibi önlemlere yol açabilir. Faiz oranlarının da bu süreçte dalgalanabileceği belirtiliyor.

Örneğin, eğer bir ülkenin merkez bankası faizleri düşürürse, bazı kredilerin maliyeti düşebilir ancak tasarruf sahipleri için getiriler azalabilir. Tersine faiz oranlarının artması borçlanmayı zorlaştırırken, tasarruf sahipleri için getirileri artırabilir.

Getty Images Bazı analistler mevcut durumun küresel bir resesyona yol açmasından korkuyor.

Emekli Maaşları Etkilenebilir Mi?

Çoğu insan için borsalarla kurdukları ilişki genellikle emeklilik planları üzerinden olmaktadır. Bazı emeklilik katkıları hisse senetlerine yatırılır ve bu durumda hisse senedi değerlerindeki düşüşler emeklilik birikimlerini olumsuz etkileyebilir. Ancak devlet tahvilleri gibi güvenli yatırımlara yapılan katkılar genellikle bu süreçte değer kazanabilir.

Bu durum emeklilik birikimlerinin nasıl dağıtıldığına göre farklılık gösterebilir. Emekliliğe yaklaşıldıkça, emeklilik birikimlerinin daha güvenli yatırımlara yapıldığı düşünülür ve bu da riskleri minimize edebilir.

Resesyon Olasılığı Var Mı?

Resesyon, ekonomik faaliyetlerdeki iki çeyreklik ardışık küçülme olarak tanımlanır. Prof. Ravn’a göre şu an için dünya genelinde resesyon ihtimaline dair net bir açıklama yapmak için erken. Ancak ticaret savaşlarının artması ve ülkeler arasındaki gerilimin yükselmesi durumunda resesyon riski artabilir.

Resesyon durumunda istihdam kayıpları kaçınılmaz olabilir ve ekonomik eşitsizlik artabilir. Ancak bu durum toplumun farklı kesimlerinde farklı etkiler gösterebilir.

Related Posts

Ege ve Akdeniz’e alternatif tatil cenneti: İstanbul’a 265 km uzaklıkta!

Kış aylarında yalnızca 4 bin civarında nüfusa sahip olan Enez, yaz sezonunda 80 ila 120 bin kişiye ev sahipliği yapıyor. Saros Körfezi’nin turkuaz denizi, inci gibi kumları ve doğal dokusunu koruyan sahil şeridi, tatilciler için adeta bir cennet …

Ticaret Bakanlığı, 531 firmaya dahilde işleme izin belgesi verdi

Ticaret Bakanlığı, dahilde işleme rejimi kapsamında geçen ay 531 firma için izin belgesi düzenledi.

VİOP’ta endeks kontratı güne yükselişle başladı! (10 Temmuz 2025)

Dün alış ağırlıklı bir seyir izleyen ağustos vadeli endeks kontratı, normal seansı yüzde 1,8 artışla 11.976,00 puandan tamamladı. Endeks kontratı, akşam seansında da yükselişini sürdürerek 12.019,00 oldu. Ağustos vadeli endeks kontratı, bugün açılış …

TBMM’de kabul edildi: En düşük emekli aylığı 16 bin 881 lira oldu

TBMM’de kabul edildi: En düşük emekli aylığı 16 bin 881 lira oldu

Rekabet Kurulu’ndan akaryakıt devine rekor ceza

Rekabet Kurulu, akaryakıt sektörünün devlerinden Opet Petrolcülük AŞ’ye (OPET), bayilik ilişkilerini 5 yılın ötesine taşıyan “kira stratejisi” nedeniyle tam 131 milyon 308 bin 900,95 TL idari para cezası kesti. KİRA STRATEJİSİ İHLAL SAYILDI Rekabet …

OECD: Yaşlı nüfus ileride daha fazla çalışmak durumunda kalacak

Raporda, 2060 yılı itibariyle 65 yaş üstü nüfusun toplam nüfusun yarısından fazlasını oluşturacağı kaydedildi