TBMM’de bu hafta gündem yoğun: Başkanlık Divanı ile ihtisas komisyonları üyelerinin isimleri oylanacak

“`html

TBMM’nin Yasama Çalışmaları Yeniden Başlıyor

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) bu hafta, yasama yılının ikinci dönemine giriş yapmaya hazırlanıyor. İnfaz yasasının Genel Kurul’da onaylanmasının ardından 4 Haziran’da Kurban Bayramı tatiline çıkan TBMM, 11 Haziran Çarşamba günü çalışmalarına yeniden başlayacak.

Meclis Başkanlığına Numan Kurtulmuş Seçildi

3 Haziran’da yapılan oylamada, AK Parti’nin aday göstermesiyle Numan Kurtulmuş, 28’inci yasama yılının ikinci döneminde Meclis Başkanı olarak görevine devam edecek. Genel Kurul’da partilerin Başkanlık Divanı için önerdikleri isimler duyurulacak.

Yeni Üyelerle Başkanlık Divanı Genişliyor

Başkanlık Divanı’ndaki üye dağılımı 3 Haziran’da tekrar yapılandırılarak, Başkan dahil üye sayısı 21’den 22’ye çıkarıldı, Yeni Yol Partisi’ne de 1 katip üye verildi.

  • AK Parti: 1 başkanvekili, 6 kâtip üye, 3 idare amiri
  • CHP: 1 başkanvekili, 3 kâtip üye, 1 idare amiri
  • DEM Parti: 1 başkanvekili, 1 idare amiri
  • MHP: 1 başkanvekili, 1 idare amiri
  • İYİ Parti: 1 kâtip üye
  • Yeni Yol: 1 kâtip üye

CHP, Başkanlık Divanı için TBMM Başkanvekilliğine Tekin Bingöl, katip üyeliğine ise Müzeyyen Şevkin, Nurten Yontar ve Nermin Yıldırım Kara’yı seçti. MHP, TBMM Başkanvekili olarak Celal Adan’ı, DEM Parti ise Pervin Buldan’ı önerdi. AK Parti’nin Başkanlık Divanı adına isimlerini Çarşamba günü gerçekleştireceği grup toplantısında açıklaması bekleniyor.

Yasal Düzenlemeler Genel Kurul Gündeminde

Genel Kurul’da görüşülmeyi bekleyen iki önemli kanun teklifi mevcut. Anayasa Mahkemesi’nin 703 Sayılı KHK’nın bazı maddelerini iptal etmesi nedeniyle yasal düzenlemeleri içeren teklif ile trafik cezası oranlarının artışı ve ehliyetin geçici olarak alınmasına dair öneriler Genel Kurul’da ele alınacak.

İlk olarak değerlendirilecek olan teklif, Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu’nda yapılacak düzenleme ile kuvvet komutanlıkları için rütbe bekleme sürelerinin Cumhurbaşkanı kararıyla değiştirilebileceğini öngörüyor.

Ayrıca, yurt dışında insani amaçlarla gerçekleştirilen mayın temizliği faaliyetleri için getirilecek araçlar ve ekipmanlar gümrük vergisinden muaf tutulacak. Yükseköğretim Kurulu için belirlenecek 6 üyenin 4’ü Cumhurbaşkanı tarafından atananlar arasından, 2’si ise Üniversitelerarası Kurul tarafından seçilecek.

Belediyelerle İlgili Düzenlemeler

Anayasa Mahkemesi’nin belediyelerin kurulmasına dair hükmü iptal etmesinin ardından, Belediye Kanunu’nda yeni düzenlemeler yapılacak. Bu düzenlemeye göre, belediye kurulmasına dair işlem dosyası, vali görüşü ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına gönderilecek.

Yeni yerleşim yerlerinde, nüfusu 5 bin ve üzeri olan bölgelerde belediye kurulmasına izin verilecek. Ayrıca, nüfusu 2 binin altına düşen belediyelerin köye dönüştürülmesi ve bu gibi durumların düzenlenmesi ön planda olacak.

Yüce Divan Yargılamalarında Önemli Değişiklikler

Anayasa Mahkemesi’nin Yüce Divan yargılamasına dair sürelere ilişkin düzenlemenin KHK ile yapılamayacağı yönündeki kararı ışığında, Yüce Divan yargılamalarının 3 ay içerisinde tamamlanması gerektiği belirtiliyor.

Eski bakanlar ve yüksek yargı mensuplarının yargılanması ile ilgili yeni düzenlemeler de yapılacak. Kamu İktisadi Teşebbüsleri ile ilgili değişiklikle, bu teşebbüsler anonim şirket olarak da kurulabilecek.

Öğrencilere Yönelik Barınma Hizmetleri

Öğrencilere özel barınma hizmeti veren kurumların açılması ve çalışma izinleriyle ilgili yeni düzenlemeler de yapılmakta. Öğrencilerin barınma hizmetlerini düzenlemekle görevli Bakanlıklar, ilgili yetkileri valiliklere devredebilir.

Trafik Ceza Düzenlemesi

Karayolları Trafik Kanunu’na dair değişiklik önerileri, ehliyetsiz araç kullananlara verilmesi planlanan yüksek cezalar ile yaya yollarında belirlenen kurallara uyulmaması durumunda uygulanacak yaptırımları içeriyor.

Komisyon Çalışmaları ve Öneriler

Kartalkaya’daki otel yangınıyla ilgili araştırma komisyonu, bu hafta Perşembe günü yapılacak toplantıda raporundaki önerileri sunacak. Zirai Don Olayı’na dair komisyon, yerel üniversitelerden uzmanları dinleyecek.

Öte yandan, partilerin grup toplantıları da bu hafta gerçekleştirilecek.

“`

Related Posts

Kadın sürücü park için yardım istediğine bin pişman oldu

Kocaeli’nin Darıca ilçesine, İstanbul’dan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) için gelen kadın öğretmen, park ettiği aracını çıkarmakta zorlanınca yolda geçen vatandaştan yardım istedi. Öğretmene yardım eden sürücü ise arkasındaki evin duvarını yıktı. Öğretmen, “Ne yapıyorsun, bilmiyorsan neden biniyorsun” diyerek tepki gösterdi.

İspanya’dan AB’ye İsrail çağrısı: ‘Cesaretli olun’

İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares, AB Dışişleri Bakanları toplantısında mevkidaşlarından İsrail-AB Ortaklık Anlaşması’nın derhal askıya alınmasını, silah ambargosu uygulanmasını ve İsrailli sorumlular için bireysel yaptırımlar talep edeceğini açıkladı

İslam İşbirliği Teşkilatı, İstanbul Deklarasyonu’nu yayınladı

İslam İşbirliği Teşkilatı, 21-22 Haziran’da İstanbul’da düzenlenen Dışişleri Bakanları Konseyi’nin 51. toplantısının ardından bir deklarasyon yayımladı. Birlik ve dayanışma mesajı verilen deklarasyonda, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarına tepki gösterildi.

Aracının motoruna baktı, hayatının şokunu yaşadı

Ankara’da Fatih Yavuz, otomobilinin motor kısmına baktığında bir yılanla karşılaştı. Yılanı sopayla çıkaran Yavuz’un o anlara ait görüntüsü cep telefonu kamerasıyla kaydedildi.

İsrail hava sahasını uçuşlara kapattı

İsrail, ABD’nin İran’daki üç nükleer tesise saldırı düzenlemesinin ardından hava sahasını uçuşlara kapattığını duyurdu.

Başkan Demirçalı’dan belediyeden alacağı olan esnafa çağrı

Yüreğir Belediye Başkanı Ali Demirçalı, son dört yıla ait faturalı alacağı olan esnafın borcu yoktur yazısıyla birlikte belediyeye başvurması halinde alacaklarının derhal ödeneceğini duyurdu.