Uçuk deyip geçmeyin, bakın neye sebep oluyor

Halk arasında “uçuk” olarak bilinen oral herpes, ağız ve diş sağlığı üzerinde geri dönüşü olmayan hasarlara yol açabiliyor. Uzman Diş Hekimi ve Çene Cerrahı Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, herpes simplex virüsünün (HSV-1) sadece dudaklarda çıkan uçuklarla sınırlı olmadığını, diş eti hastalıklarına ve çene kemiği erimesine kadar ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğini belirtti.

HERPES VİRÜSÜ ÖMÜR BOYU VÜCUTTA KALIYOR

Prof. Dr. Özkan, HSV-1 virüsünün bir kez vücuda girdiğinde sinir hücrelerinde saklanarak ömür boyu kaldığını ve bağışıklık sistemi zayıfladığında yeniden aktif hale gelebileceğini vurguladı. Bu durumun diş eti iltihaplanmasına, diş kaybına ve çene kemiği erimesine yol açabileceğini dile getirdi.

BULAŞMA YOLLARINA DİKKAT!

HSV-1 virüsü, tükürük teması, ortak kullanılan eşyalar ve oral-genital temas yoluyla bulaşabiliyor. Prof. Dr. Özkan, virüsün aktif uçuk lezyonları döneminde daha bulaşıcı olduğunu, ancak belirti göstermeyen taşıyıcılardan da geçebileceğini belirtti.

AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞINA ETKİLERİ

HSV-1 enfeksiyonu dudak kenarlarında ağrılı kabarcıklara neden olurken, bazı vakalarda iz bırakabileceğini belirten Prof. Dr. Özkan, virüsün ağız mukozasına yayılarak “herpetik stomatit” adı verilen ciddi ağız içi enfeksiyonlarına yol açabileceğini ifade etti.

GERİ DÖNÜŞÜ OLMAYAN HASARLAR

Herpetik gingivostomatit, diş etlerinde şişme, kanama ve ağrıya neden olarak diş kaybına ve çene kemiği erimesine sebep olabilir. Kronik HSV enfeksiyonları, periodontal hastalıkları şiddetlendirerek osteonekroz gibi geri dönüşü olmayan hasarlara yol açabilir.

KORUNMA VE ÖNLEME YOLLARI

Prof. Dr. Özkan, korunma stratejileri olarak şunları önerdi:

  • 6 aylık periyotlarla diş hekimi muayenesi yaptırmak,

  • Antiviral etkili ağız gargaraları kullanmak,

  • Diş fırçası ve kişisel ağız bakım araçlarını düzenli olarak yenilemek,

  • Bağışıklık sistemini güçlendiren besinlere yönelmek.

 

HSV-1 virüsü ile ilgili bilinçlenmenin önemine dikkat çeken Prof. Dr. Özkan, erken tanı ve doğru tedavi yaklaşımlarıyla ciddi sağlık sorunlarının önlenebileceğini vurguladı.

Related Posts

18 bin sağlık personeli ataması yapılacak: Bakan Memişoğlu tarih verdi

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, bakanlığına yapılacak sağlık personeli atamalarına ilişkin, “Ekim ayında 18 bin atama için ilanımız olacak ve alım yapacağız.” dedi.

Kanser hastalarına akıllı ilaç müjdesi: Cumhurbaşkanı Erdoğan duyurdu, 5 farklı ilaç geri ödeme listesine alındı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 25 farklı kanser hastalığının tedavisinde kullanılan 5 farklı akıllı kanser ilacının Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) geri ödeme kapsamına alındığını açıkladı.

Hafızayı silgi gibi siliyor: Bu yemeği yemeyi bırakın!

Harvard Üniversitesi’nin araştırması, beyin fonksiyonlarına ciddi zarar veren besinleri tek tek ortaya koydu. Özellikle bir yiyecek var ki, her gün tüketenlerde hafıza kaybı riski hızla artıyor. Uzmanlar uyarıyor: Bu gıdayı hayatınızdan çıkarın, beyninizi koruyun!

Dört yıl sonra oksijen cihazı olmadan ilk nefes

Akciğer sertleşmesi nedeniyle yaklaşık 4 yıl boyunca günün 24 saati oksijen cihazına bağlı yaşayan 41 yaşındaki Şehnaz Kanat, geçirdiği akciğer nakli operasyonuyla sağlığına kavuştu. Kanat, “Son bir ay ise ameliyat olacağım güne kadar cihaza bağlıydım. Mayıs ayında müthiş bir haber geldi. 12,5 saat süren bir ameliyat sürecinden sonra rahat nefes almaya başladım” dedi.

Hap mı, bitki mi? Ne işe yarıyor, ne zararlı?

Uykusuzluğa karşı çare olarak görülen her ürün güvenli değildir. İlaçlar, çaylar, takviyeler…
Peki hangisi gerçekten işe yarıyor? 50 yaş üstünde uyku destek ürünleri bilinçsizce kullanılıyor. Oysa bazıları sabah sersemliği, düşme riski ve bağımlılık yapabilir.

Otozomal resesif ataksi hastalığı görülmüyor, anlaşılmıyor: Farkındalık artırılmalı

Otozomal resesif ataksiler, yaşamı hem fiziksel hem de sosyal yönden zorlaştırıyor. Uzmanlar, hastalık hakkında toplumsal farkındalığın azlığı ve erişilebilirlik sorunlarının genç hastaları sosyal izolasyona sürüklediğine dikkat çekiyor. Bilgilendirme, destek ve erişim politikalarının güçlendirilmesi gerektiği vurgulanıyor.