Yeni araştırmanın şaşırtıcı keşfi: Güllerin atası aslında sarı mıydı?

Yapılan son araştırma, güllerin kökeni hakkında şaşırtıcı bir keşfe ışık tuttu: İlk güllerin sarı renkte olduğu ortaya çıktı!

Pekin Ormancılık Üniversitesi’nden Profesör Chao Yu liderliğindeki bir ekip, Rosa persica adı verilen çöl türünün genomunu analiz ederek modern güllerin evrimsel geçmişine ışık tuttu.

Araştırmaya göre, bu atasal türün yapraklarında leke yoktu ve çiçek yapısı oldukça basitti. Daha karmaşık yapılar, çift sıra yaprakçığın nadir mutasyonlar sonucunda oluşmasıyla gelişti. Kırmızı ve pembe güllerin insanlar tarafından tercih edilmesiyle yaygınlaştığı ve beyaz güllerin daha erken evrimleştiği belirtiliyor.

Geçmişte güller, genetik çeşitlilik açısından oldukça zengindi fakat tarım uygulamaları bu çeşitliliği azalttı. Endüstriyel tarım, gülleri hastalıklara ve iklim değişikliklerine karşı daha savunmasız hale getirdi. Doğal çeşitlilik azalırken, bazı vahşi türler ise genetik kaynak olarak çaprazlama çalışmalarında değerlendirildi.

Gül genetiği üzerine yapılan araştırmalar, bitkilerin evrimsel süreçlerini anlamamıza yardımcı olurken, gelecekte daha hastalıklara dayanıklı ve istenen özelliklere sahip türlerin yetiştirilmesini kolaylaştırabilir.

Güllerin Kültürel Değişimi

Araştırma, günümüzde güllerin kokularının geçmişe kıyasla çok daha az çeşitlilik gösterdiğini ortaya koydu. Yetiştiricilerin hastalık direnci ve uzun ömür gibi özelliklere öncelik vermesi, doğal kokuların azalmasına neden oldu.

Ayrıca güllerin kültürel sembollerinin de değiştiği belirtildi. Örneğin, sarı güllerin kıskançlık ve sadakatsizlikle ilişkilendirilmesi, toplumların güllere yüklediği anlamların zamanla değiştiğini gösteriyor.

Bilim insanları, güllerin hala doğada genetik açıdan zengin olduğunu ve bazı özelliklerin geri kazanılabileceğini düşünüyor. Koruma çalışmalarının genetik çeşitliliği sürdürülebilir kılacağı vurgulandı. Gelecekte, güller istenilen renk ve dayanıklılık özellikleriyle yetiştirilebilir.

Bu araştırma, güllerin evrimsel süreçleri hakkında önemli bilgiler sunarken, gelecekte bitki genetiği çalışmalarına yön verebilir. Araştırma, Nature Plants dergisinde yayınlandı.

Related Posts

Büyük tehlikeye 2 yıl kaldı: ‘Ay’a çarpması beklenen dev asteroit, Dünya yörüngesini parçalayabilir’

Bilim insanları, 2032 yılında Ay’a çarpma ihtimali artan asteroid 2024 YR4’ün, Dünya yörüngesindeki uydular için büyük risk oluşturabileceğini açıkladı. Asteroit çarpması sonrası oluşabilecek enkaz bulutu, onlarca yıllık uydu çarpışma yoğunluğunu sadece birkaç günde yaşatabilir.

Netflix’ten milyonlarca kullanıcıyı ilgilendiren adım!

Netflix‘ten sonra benzer içeriklerle farklı dijital platformların da hayatımıza dahil olması dijital platformlar arasındaki rekabeti kızıştırdı. Netflix kullanıcılarına yeni deneyimler sunmaya devam ediyor şirket geleneksel yayıncılıkla olan …

Hırsızlar 1.4 milyon dolar değerinde, yaklaşık 3.000 adet oyun konsolu çaldı

Geçtiğimiz günlerde dünya genelinde satışa çıkan Nintendo’nun yeni konsolu Switch 2, hırsızların hedefi haline geldi.

Trump kendi telefon markasını duyurdu! İşte özellikleri ve fiyatı

Amerika Başkanı Trump, T1 isimli kendi telefon markasını duyurdu. Altın kaplama görünümlü telefon, uygun fiyatlı Android modellerle kıyaslandığında bile bu modellerle rekabet edecek seviyede gözükmüyor. İşte Trump’ın telefon markasının özellikleri ve tahmini fiyatı…

Şüpheli e-postalarda asla aboneliği iptal etme düğmesine tıklamayın, işte nedeni

Gelen kutunuza düşen spam e-postalardan kurtulmak isterken daha büyük bir tehlikeyi tetikliyor olabilirsiniz. Uzmanlar, şüpheli e-postalarda “abonelikten çık” bağlantılarına tıklamanın düşündüğünüzden çok daha riskli olabileceği uyarısında bulunuyor.

Yapay Zeka sağlık asistanları geliyor

Yapay zeka (YZ), sağlık sektöründe çığır açan yeniliklerle bireylerin hayatını dönüştürdü. Özellikle kişisel sağlık asistanları, gerçek zamanlı veri analizi ve makine öğrenimi algoritmaları sayesinde sağlık yönetimini daha erişilebilir, etkili ve …